Clubul de Studii Asiatice România-China a organizat un spectacol de muzică şi dans chinez intitulat „Festivalul lampioanelor” duminică 21 februarie, începând cu ora 18, la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Auditoriumul Joseph Schmidt.
Fundația Ro Sakura a fost invitată să participe în cadrul acestui eveniment, cu o secvență din practica Tai Chi Chuan: https://www.youtube.com/watch?v=r8nwJv1d_Qw
Redăm în continuare punctul de vedere Fundaţiei Ro Sakura Iaşi (membră a Asociaţiei Yang Family Tai Chi Chuan) vis a vis de practica Tai chi chuan, exprimat cu prilejul acestui eveniment:
“Noi, aflați la distanţă geografică şi culturală de China, știm că potrivit orientării Taoiste, chinezii cred în cele trei forțe și în cele trei comori, adică, respectiv, - Cerul, Pământul şi Omul pe de o parte şi, Esența, Energia şi Spiritul pe de altă parte -.
În credința lor, măsura comuna ce unește cele trei forțe și cele trei comori, este QI –Energia.
Tai Qi Chuan, ne este semnalat istoric din anului 1200 era noastră, şi ar fi, lucrul cu Qi-energia, pentru a realiza uniunea dintre Ying şi Yang.
Astăzi, Tai Qi, este cunoscut ca și ”Pumnul Ultimului Suprem”, sau ”Pumnul Lung”.
Tai Chi Chuan, ca înnobilare a Qigong-ului, se delegă a fi ultimul produs al culturii chineze, o iluminare a stării de sănătate a omului şi a umanităţii.
Tai Chi Chuan ca mijloc, este deopotrivă artă marţială, kinetoterapie și logoterapie, gimnastică energetică, contemplare dinamică, parte din medicina tradițională chineză, şi nu in ultimul rând, strategie de sănătate şi longevitate.
Confucius – practicant de Qigong, promova exerciţiile de sănătate în dorinţa de a reda societăţii vlăstare sănătoase fizic şi intelectual spre folosul acesteia, creionând astfel o cale raţională-orizontală.
Mulțumim Culturii Chineze!
Acum vă prezentăm o secvenţă modificată din stilul Yang 103 forme, coordonat la nivel mondial, de Asociaţia Yang Family Tai Chi Chuan.
Florentin Gheorghe Loghin”