Editurile fundaţiei
Epilog

Florentin Loghin

La răscrucea caravanelor vieţii

sau

Un alt fel de"A fost odată ca niciodată..."

EDITURA SAKURA 2002

Epilog

Dacă m-ai căutat

m-ai şi găsit deja…

Trebuie să recunosc că ideea năstruşnică de a-mi povesti o etapă din existenţă, cu scăpările inerente retrăirii emoţionale ale acelor vremi, aparţine scriitorului, editorului, şi prietenului meu, Marius Chelaru. Acum după ce m-am povestit şi retrăit cu firească emoţie acele vremuri, nu pot să nu remarc că nostalgia mi-a fost permanent călăuză în tot şi toate câte le-am înfăptuit. Perioada care a urmat după 1974 avea să se desfăşoare ca la carte, nu în sensul lipsit de spectaculos şi evenimente neaşteptate, ci mai degraba ca o conformitate care m-a încadrat perfect pe fiecare moment care mi s-a propus. Experienţa căpătată prin experimentarea pe viu a tuturor aspectelor legate de educaţie a adăugat fireşte şi un grad de siguranţă care cu trecerea timpului s-a confirmat, devenind... cale. Lecturile în domeniile cele mai diverse au contribuit la lărgirea culturii generale, iar abordarea Artei Marţiale din perspectiva filosofiei practice a generat un cîmp autentic al ivirii unui posibil… adevăr. Şi asemeni lui Pan, nici sărac nici bogat, practicând... din practica am realizat sensul căii de mijloc extrem orientale. Aşa am ajuns să percep viaţa ca pe o mare taina. Calea, Adevarul şi cu Viaţa sunt trepte care-şi au realitate numai dintr-o perspectivă zenitală... şi numai dacă, pe fiecare aspect în parte, noianul de gînduri adevărate roiuri care năvălesc cînd nu te aştepţi, s-au topit în realizare la marginea intenţiilor lor… trecînd la limită.
Citeşte mai mult...
 
O povestire

Florentin Loghin

La răscrucea caravanelor vieţii

sau

Un alt fel de"A fost odată ca niciodată..."

EDITURA SAKURA 2002

Cuptorul de pîine, ascunzătoarea. Cinematograful vechi. Cîinele soldatului şi prăbuşirea plafonului din stuf peste spectatori. Muzica Lume lume, vagabondul

Din Piaţa Unirii, sau răspîntia cum mai era numită, iar de evrei „Parlamentul Sîmbetei şi a sărbătorilor”, trecută de mult în uitare, porneau străzile Hîncu, Oituz, Mărăşeşti şi drumul Botoşanilor. Încărcătura emoţională a acelor vremi este greu de redat. În jurul răspîntiei din orăşelul nostru, povesteau cei în vîrstă, se ridicau, pe partea Hîncu-Oituz, magazinele, Oituz-Mărăşeşti, sinagoga Hevre-Gah, Mărăşeşti – drumul Botoşanilor Banca de Credit Mărunt, Hîncu - Drumul Botoşanilor, Biserica şi cimitirul eroilor sovietici. Pe vremea mea, intrînd din răspîntie pe Oituz, pe partea dreaptă te întîmpinau două crîşme, plasate chiar pe colţ, mai apoi magazinul de metalo-chimice, o mică dugheană cu ţigări, dulciuri, mărunţişuri apoi două frizerii alipite, dugheana lui Strul Grisaru şi un atelier de tîmplărie. Apoi era strada Ştefan cel Mare, în care Oituzul se şi termina, înţepînd-o perpedincular. Pe partea stîngă magazine, sifonăria lui Moise Puţîntelu, o trecere îngustă printre clădiri, închisă cu un gard înalt, casa lui Froim, lîngă care era magazinul în care lucra mama, o frizerie, cuptorul de pîine, cinematograful sau filmul, cum îi spuneam noi, croitoria de lux şi locuinţa lui Furman, ce mai rămăsese din casa Binder şi iarăşi strada Ştefan cel Mare. Peste strada Ştefan cel Mare era un teren ajuns maidan prin demolarea clădirilor ca urmare a bombardamentelor din timpul războiului.
Citeşte mai mult...
 
De ce la intersecţia caravanelor vieţii

Florentin Loghin

La răscrucea caravanelor vieţii

sau

Un alt fel de"A fost odată ca niciodată..."

EDITURA SAKURA 2002

DE CE

LA INTERSECŢIA CARAVANELOR VIEŢII

 

De cînd m-am trezit şi buricat mai de doamne ajută şi am început a avea o părere despre lume, caravana, de departe era una dintre cele mai misterioase apariţii. Aşa m-am trezit, şi nimeni nu ştia de unde vine numele de caravană. Veneau căldărarii în căruţele lor cu coviltir, îşi instalau corturile cu vîrfurile înalte şi ascuţite ca nişte coifuri de căluţi, meşteşugeau vatra şi confecţionau cazane din te miri ce. Toţi copii se însufleţeau şi alergînd, şi eu deopotrivă cu ei, strigam a venit caravanaaa, a venit caravanaaa.
Citeşte mai mult...
 
Oglinda cu rame de timp

Florentin Loghin

La răscrucea caravanelor vieţii

sau

Un alt fel de

"A fost odată ca niciodată..."

EDITURA SAKURA 2002

Oglinda cu rame de timp

Amintirile. Un loc pe care-l păstrezi numai pentru tine. Acolo stau părinţii tăi, care nu mai sunt, în care te aşteaptă oricînd dealurile, văile, prietenii şi visurile tale, poveştile pe care le-ai crezut populate numai cu zmeii şi zînele tale, prima zăpadă, primul sărut şi chiar prima iubire.

Îţi trebuie curaj ca să scrii o carte în care să îţi revezi viaţa. Şi puterea de a trece peste neîmplinirile care te aşteaptă, încă o dată, să îţi aducă aminte că treptele pe care le-ai avut în faţă nu au putut să fie urcate mereu aşa cum ai fi vrut, să treci peste suferinţele pe care le-ai provocat altora prin faptele tale, cu voie au fără de voie. Tîrgul Ştefăneşti, aşa cum îl vede Florin Loghin, pe numele lui din rădăcini Cadinoiu Florentin Gheorghe, este şi el o amintire. M-am născut într-un orăşel în care pereţii caselor evreieşti răsunau purtînd ecoul strigătelor bătrîneilor tătari care îşi purtau îngheţata în bidoanele dintr-o căruţă amărîtă trasă de doi măgăruşi obosiţi, pe spinările cărora soarele curgea ca o maree de săgeţi otrăvite de bătrîneţe şi boli, aşa că pot înţelege ce însemna un prieten evreu sau ţigan la ceasul copilăriei.

Citeşte mai mult...
 
La răscrucea caravanelor vieţii

Florentin Loghin

La răscrucea caravanelor vieţii

sau

Un alt fel de

"A fost odată ca niciodată..."

EDITURA SAKURA 2002

Coperta faţă...Să fi fost într-o lună de mărţişor. Primăvara mai timpurie îşi începuse a însemna apropiata stăpînire, prin drăgălaşa şi mortala mîngîiere a veşmintelor bătrînului Ghenar. Başeul a fost primul care a reacţionat la avansul primăverii. Întinzîndu-se de-i trosneau gheţurile care-l acopereau ca un ogheal, porni la vale într-un tumult de sloiuri şi vaiet de încântare. Tiranica îmbrăţişare a gheţii luase sfîrşit, lăsînd să fie pentru puţină vreme, o lume nouă, efemeră. Între încleştarea încremenită a gheţii şi mişcarea molcomă a apei în albia Başeului de mai tîrziu, sub bagheta magică a zînei Primăvara, o adevărată lume intermediară lua viaţă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 3