Editurile fundaţiei
Câte ceva despre kudji-kiri

Florentin Loghin

DEZVOLTAREA INTERIOARĂ PRIN KARATE-DO

ediţia a II-a revizuită şi adăugită

EDITURA SAKURA 2000Biblioteca o r i e n t

Extras din "Cateva date asupra antrenamentului spiritual de lupta ninjutsu" (kudji-kiri)

...Starea de conştiinţă IV. TAI (Centură)

Al patrulea centru de forţă este la buric (ombilic). Canalul de forţă care porneşte de aici Tae-Mo (vasul centurii), adică canalul creaţiei, trece pe cele două laturi ale corpului, înconjurînd abdomenul. Are sursa în punctul (VB26) după care trece prin regiunea renală şi înconjoară (o singură dată) abdomenul, unindu-se cu meridianul principal al vezicei biliare din punctul VB28. Dacă nu funcţionează corect se produce acumularea gazelor sau lichidelor în abdomen. Senzaţia în acest moment este că şalele sînt umede şi reci. Poate interveni impotenţa.

Acest nivel e caracterizat de rolul dominant al spiritului. De aici porneşte KIAI-ul - strigătul spiritului - în luptă.

Citeşte mai mult...
 
Punct de vedere vis-a-vis de numele lui Pitagora

Florentin Loghin

DEZVOLTAREA INTERIOARĂ PRIN KARATE-DO

ediţia a II-a revizuită şi adăugită

EDITURA SAKURA 2000Biblioteca o r i e n t

PITAGORA

...Este, cred, momentul să vedem ce ştim despre Pitagora. Problema nu este ce ştim noi despre Pitagora, ci, ce ni s-a inoculat ca fiind provenienţe pitagoreice. Cred că anumite ocultări s-au bazat pe aversiunea care ni s-a cultivat subtil împotriva filosofiei, aversiune care ar fi trebuit să ne slăbească vigilenţa. Această slăbire este vizibilă. Noi nu mai verificăm, nu mai plonjăm în cercetare. Pitagora este cunoscut ca filosof-matematician, rămas în posteritate prin vestitele lui teoreme, tabla de înmulţire, etc. Pe de altă parte pentru cei, puţini la număr, numiţi intelectuali, numelui lui Pitagora îi sunt asociate iniţiative şi creaţii concrete, credinţe mistice, intervenţii supranaturale care-l zugrăvesc ca taumaturg, matematician şi reformator politic. Poate nu întâmplător, “? ” este şi începutul numalui lui Pi-T-agora.
Citeşte mai mult...
 
Despre kata

Florentin Loghin

DEZVOLTAREA INTERIOARĂ PRIN KARATE-DO

ediţia a II-a revizuită şi adăugită

EDITURA SAKURA 2000Biblioteca o r i e n t

DESPRE KATA

...Kata, ca atare, nu are o origine bine determinată dar, în mod cert, embusenul se constituie într-un specific al său. Considerînd embusen-ul o matrice spaţio-temporală (ce se înscrie ca o realitate indicibilă pentru Putinţa de a conferi Loc Spiritului, care este invocat ca prezenţă, pentru domeniul Artei Marţiale, aici- KARATE-DO), pot spune că:

Embusen-ul înscrie coordonatele unui timp spaţializat, prin execuţia unui Kata în fenomenal, ţesînd totodată o geografie fizică conceptuală, sacră, cu atributele unei matrici. Kata e o schemă pe spaţiul embusen-ului. Kata e un Loc. Kata e o Shema[1]- adică o încifrare a unui mesaj. Kata e un simbol care aşteaptă să fie încarnat, trăit. Pentru încarnare trebuie găsit în noi acel principiu de sesizabilitate, cum la numit Bohme, o bază (asemeni sării din Alchimie), iar ca actul trăit să prindă materialitate, trebuie să-i asociem şi un principiu de fixare (care este simbolizat de piatră). Simbolismul iniţiatic se ţese pe realităţi geografice riguroase, spune V.Lovinescu, Interpretarea ezoterică, p.117. Înţelegerea mesajului conţinut într-un kata depăşeşte argumentul ieftin, scientist, pozitiv, mulîndu-se pe determinaţii negative, nocturne. Donjonul unei cetăţi şi, mai ales, cetatea (Templul) Spiritului, nu se cuceresc prin asalt frontal, ci prin lungi şi istovitoare învăluiri, mergînd în horă centripetăJ pînă la asimilarea schemei kata-ului în schema proprie studentului. Acest lucru nu se întîmplă ca o încununare a unui efort ce-şi are finalitatea începutului, ci ca un act de credinţă care nu-şi proiectează răsplata şi aşteaptă în răbdare, smerenie şi practică neistovită, revelaţia dată de graţia non-umană. Astfel de mesaje sacre care ne vin din illo tempore iau forma miturilor, basmelor. De aceea, atitudinea nativă a practicantului trebuie descoperită şi orientată spre povestea kata-ului.

Citeşte mai mult...
 
Revitalizarea unui mod de gândire originar

Florentin Loghin

DEZVOLTAREA INTERIOARĂ PRIN KARATE-DO

ediţia a II-a revizuită şi adăugită

EDITURA SAKURA 2000Biblioteca o r i e n t

REVITALIZAREA UNUI MOD DE GÂNDIRE ORIGINAR

...Deoarece, totuşi, numai intelectul intuitiv este mai adevărat decât ştiinţa, principiile sunt obiectul intelectului intuitiv. Şi, pentru a accentua caracterul intuitiv al intelectului, Aristotel, adaugă: "Nu putem cunoaşte nimic prin demonstraţie dacă nu cunoaştem primele principii nemijlocite"[1] (Analitica secundă, Organon, III, trad. de Mircea Florian, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti 1961, pp.190-191).

Aceste îndrumări se declară mai întâi într-o dimensiune în care omul are acces printr-o bună aşezare.[2] După cum spune Blaga: "Argumentul se manifestă în istoria filosofiei şi chiar a gândirii ştiinţifice numai în sensul unui epifenomen, al unui stil spiritual"; şi "Argumentarea devine creatore, constructivă, numai datorită unor salturi, care sunt tot atâtea hiaturi sub raport logic, iar peste aceste hiaturi se sare cu succes numai prin aceea că argumentarea e subteran condusă, între altele şi de anumite înclinări stilistice ale gândirii".Aşa că, după cum iarăşi inspirat marele filosof L. Blaga, o spunea, "nu s-a făcut niciodată în istoria omenirii vreo observaţie într-adevăr revelatoare fără de anumite anticipaţii ideative; observaţia, menită să ducă la rezultate importante în domeniul ascunsului, e totdeauna dirijată de anumite idei3, călăuzită de anticipaţii", face mai accesibil ceea ce urmează:

1 - Calitatea dialectică - acel ceva care imprimă obiectului însuşiri proprii.

2 - Particularitatea dialectică - acea specificitate a calităţii dialectice a obiectului, datorită căreia aceasta se deosebeşte calitativ de alte obiecte similare.

3 - Esenţa dialectică - acele laturi contrare ale obiectului a căror unitate o constituie el însuşi.

Citeşte mai mult...
 
Din nou de la început

Florentin Loghin

DEZVOLTAREA INTERIOARĂ PRIN KARATE-DO

ediţia a II-a revizuită şi adăugită

EDITURA SAKURA 2000Biblioteca o r i e n t

DIN NOU DE LA ÎNCEPUT

03 OCTOMBRIE 1999

S-a împlinit deja un an de la publicarea volumului Putinţa sau Universalitatea Sigiliului, în prima sa ediţie. Semnalele aşteptate la provocarea lansată nu au sosit în măsura în care m-am aşteptat, aşa că nu am avut posibilitatea unui veritabil dialog sau chiar a unei dispute. Fidel unei atitudini câştigate în ani de practică şi de studii, am lăsat să fie nimicul care nu m-a dezamăgit, căci nimicnicind în felul său propriu a respins inspirul, trimiţându-mi-l spre repunere în forma unei noi ediţii asemeni unui larg expir.

După o perioadă de la însămânţarea provocării, iată-mă în faţa unui nou început. Mărturisesc că nu o fac cu mare bucurie deoarece, cu cât devenea mai reală necesitatea prezenţei unui principiu de sesizabilitate, cu atât mai puternică devenea senzaţia crizei esenţei ARTEI MARŢIALE în lume. Deşi există permanent o raportare la cei vechi, deşi le-am preluat învăţăturile, rămânem la poarta templului. S-a pierdut, din păcate, exerciţiul înţelegerii şi, cu aceasta, posibilitatea simţirii esenţei.

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2 din 3